Onigirit eli japanilaiset riisipallot ovat olleet jo kauan suosikkiruokieni TOP-listalla :) Toki asiaan vaikuttaa myös ruokalajin halpa hinta, mutta eniten sen ihana yksinkertaisuus ja maistuvuus!

Olen jopa mennyt niin pitkälle, että ostin joku aika sitten oman Matsui-merkkisen riisinkeittimen. Erittäin helppokäyttöinen ja helppo myös pitää siistinä! Tällä valmistankin aina riisin mm. sushiruokiin, onigireihin sekä paistettuun riisiin. Japanilaisen riisin sijasta käytän suomalaista puuroriisiä. Riisi tarvitsee kuitenkin ensin huuhtoa juoksevan veden alla niin kauan, ettei vesi muutu enää sameaksi.
Riisinkeittimen mukana tuli oma mittakauha, joka on tilavuudeltaan hieman vajaa 1,5 desiä ja käytän sitä riisin ja veden mittauksessa.. Yleensä kolmesta kauhallisesta saan tehtyä 4-5 onigiria. Vettä riisinkeittimeen laitan muutoin saman verran kuin riisiä, mutta lisään päälle vielä aina yhden mitallisen jotta riisistä tulee varmasti kuohkeaa ja mukavan "tahmaista". Riisinkeittimessä riisi valmistuu paljolti itsekseen, joten se on erinomainen laite sellaiselle dementikolle kuin minä :)

Valmiiseen riisiin lisään aina hieman yrttisuolaa sekä seesaminsiemeniä. Jäähdyttelen riisiä sen verran, että kykenen ottamaan sitä käteen ja muovaamaan siitä kolmion muotoisia riisipalloja.
Yleensä (ei tietenkään aina eikä välttämättömästi) onigireissa on jonkinlainen täyte. Oma kestosuosikkini on soijakastikkeella maustettu tonnikala, jota työnnän riisipallon sisälle ennen sen muovausta lopulliseen muotoonsa.

Muovauksen jälkeen riisipallo peitetään osin merilevällä, jota myydään ruokakaupoissa kuivattuina arkkeina. Arkeista leikataan tai revitään paloja ja palat asetellaan haluttuun tapaan onigirin ympärille. Merilevä on terveellistä syötävää ja se helpottaa hieman syömistä (usein tahmainen riisi tuppaa jäämään sormiin kiinni).

Hiljan Amerikan reissullani ostin erityisen onigiri-muotin, jolla saa kerrallaan muovattua kaksi onigiria. Laitan tänne kuvia heti kun saan kamerani toimintaan ^^

965398.jpg
Hyvin vanha kuva eväslaatikostani...